Réserve naturelle du Rocheux

Beschrijving

In de 14e eeuw bevond zich in het leengoed "du Larron" de Rots waaruit ijzererts en kalamijn werden gewonnen. In die tijd was de eigenaar van het leengoed vrij om de ondergrond te exploiteren op voorwaarde dat hij de in de Franchimont-landen gearresteerde dieven zou aanklagen en ophangen. Zo heeft de ontginning van mineralen lange tijd voor de rijkdom van Theux gezorgd.

In de Middeleeuwen werkten de mannen in de zomer op de boerderij en in de winter in de ijzermijnen. Het erts was bestemd voor de talrijke smederijen in Theux. Zo worden verschillende plaatsen in herinnering gebracht: de Mijnen, de beek van de Minières, de Oude Mijnen, de bodem van de Minières, enz.

Daarna werd de Rocheux gedurende bijna 400 jaar inactief.

Rond 1850 zette Aristide Dethier de mijnen van Rocheux en Oneux weer op de kaart door ze opnieuw te ontginnen. Het bedrijf won ijzer, ijzerhoudend pyriet, kalamijn en galena (looderts).

In 1862 kende een internationale jury op de wereldtentoonstelling in Londen aan de onderneming du Rocheux et d'Oneux een octrooi en een medaille 1e klasse toe voor de kwaliteit van haar producten.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Extra informatie
Schuiven naar boven